AKADEMIJA ZA PSE

SENIOR-saveti za dresuru


Stari kliše kaže kako se starijeg psa ne mogu naučiti novi trikovi, ali uz strpljenje, smelost i ponavljanje, dresura odraslog psa može biti zabavna za vlasnika. U skloništima za životinje, odrasli psi se uglavnom eutanaziraju jer nisu željeni, ali ustvari svaki takav pas se može dovesti u izvrsno stanje za udomljavanje. Pohvale, pohvale, pohvale - koristite poslatice i maženje kako bi nagradili psa koji pokaže pravo ponašanje. Kada pas reaguje dobro na komandu, ponudite mu neki oblik nagrade ili pozitivnog poticaja kako bi podstakli dobre navike. Nagradu trebate dati odmah nakon što se dobro ponašao kako bi shvatio zašto dobija nagradu.

Nikada nemojte udarati psa - korišćenje fizičkog nasilja nikada nije način odgovora na ponašanje psa koje nije prihvatljivo. Ne samo da je bolno, već može podsaknuti i agresivnost.

Počnite s osnovnim komandama koje bi učili i štene poput sedi, čekaj, dođi, lezi. Budite ustrajni - Nastavite s treningom poslušnosti svakog dana i ostanite kod odabrane metode radije nego da stalno menjate način dresiranja kako ne bi zbunili psa. Takođe budite ustrajni s komandama, ali ne ponavljajte komandu nekoliko puta. Ako pas isprva ne posluša npr. komandu "sedi", ne ponavljajte je. Umesto toga, pokušajte kasnije dok ne nauči komandu, a nagradu mu ponudite tek kad ju uspešno izvede.

Ostanite smireni - smiren ali odlučan vlasnik će smanjiti nervozu i strah kod većine pasa i može s njima komunicirati čisto i efikasno.

Neka i ostali članovi porodice budu upoznati s ispravnim ponašanjem - Doslednost je vrlo važna kada se radi o dresuri odraslog psa. Ako samo Vi provodite ispravljanje ponašanja i njemu ste dosledni, a ostali članovi porodice mu dozvaljavaju "divljanje", svo Vaše vrieme i energija mogu biti potraćeni. I gosti trebaju biti upoznati s pravilima za novog psa, npr. da nema hranjenja sa stola, skakanja na kauče, i sl...

Nađite vremena - izdvojite barem 15 minuta svakog dana za dresuru psa. Odrasli pas ima dužu moć pažnje od šteneta i može uživati u dužem druženju s Vama.

Ostanite aktivni - vežba i trčanje pre učenja je odlična za psa koji ima puno energije i sprečava da pas gubi koncentraciju tokom dresure.

Šetnja - šetnja je odličan način za održavanje aktivnosti i stimulacije psa. Ostanite u kontroli njegovog ponašanja držeći psa na kratkoj uzici i počnite s kraćim šetnjama dok se pas na njih ne privikne.

Copyright © 2016 Web Design by L.L.